Biografi

Markus Berjlund(MB)

Föddes  i Uppsala 1964. Uppväxt i Södra Norrland: Bollnäs, Gävle, Ljusdal. Grundskola på dessa orter. 
Tog studenten 1983, Borgarskolan i Gävle. Gjorde vapenfri tjänst i Bollnäs 1984. Träffade då Daniel Lindblom som senare betytt mycket för MB:s musik som producent tillsammans med Christer "Muttis" Björklund.

Såg Ebba Grön i Gävle folkpark 1981 och The Jam på Hovet 1982. Det förändrade tillvaron. Plattor och konserter blev mer än underhållning. Världsartister och lokala band formade världen. Såg Costello, Cohen, Mink De Ville, Lolita Pop, Lundell, Raketerna, Dylan, Springsteen, Grenzfall, Scandal Beauties, Tant Strul , Van Morrison, Vem von Helst, Anders F Rönnblom, Bowie, Emmylou Harris...etcetera, etcetera. 

Började skriva egna låtar.  Bildade det första bandet  The Nebraska Beat med B-O Tedeborg och broder David Berjlund 1986.

Flyttade till Göteborg 1988. Läste litteraturvetenskap & idéhistoria och jobbade inom hemtjänsten och en tid som scenarbetare på Stora Teatern. Började på journalisthögskolan men hoppade av. Hade ett musikprojekt, Raskolnikov, med Tedeborg och Christer Herentz. 

Till Uppsala 1992 för studier. Bildade bandet Kung Silvia. Återigen med brorsan, dessutom med Mattias Fredriksson, Mattias Jagell, R Erik Svalfors och så småningom Mikael Björk. Nån gång i slutet av 90-talet blev detta PARADISET.  Har spelat på klubbar, fängelser, pubar, kyrkor, caféer, gator, radiostationer, lastbilsflak och festivaler. MB & Paradiset gav 2005 ut albumet Rum för romantiker.

Fick i mitten av 00-talet kontakt med Daniel Lindblom igen. Och med Christer Björklund. Dessa producerade Vackra Tvivlares Bar (album 2008) och Hunden heter Happy (2010) med låtarna I ett ljummet Sommarregn och Hon är bäst som båda listadderades på P4 och innebar ett publikt genombrott.  2012 kom nästa Lindblom/Björklund- produktion Sånger för levande och döda som innehöll bla Palme död (ofattbara ord) och Så länge jag kan minnas ( listadderaded, P4). På samtliga dessa album lirar Sverker Magnusson klaviatur.

2014 gjorde MB Tid för fotboll/ Time for football ( första engelska texten han skrivit). På den sjöng Caroline af Ugglas och Marty Wilson-Piper (The Church) spelade gitarr. Andreas Ahlenius producerade. 2016 släpptes Du duger. Paradiset lirar och med är också sångerskan Linnea Kurkiala. Producent Kristofer Jönson.

Till julen 2017 släpptes Samma Stjärna, en jullåt som fick ett fint mottagande, sjöngs på skolavslutningar och adderades i P4 m fl radiokanaler. I samband med  release gjordes en kampanj, "Ge den frusne en rock",  till förmån för Uppsala stadsmissions arbete. Våren 2018 kom nästa högtidslåt, Vit Fjäder.

Grundade skivbolaget Viskningar och Vrål 2005. 

Har genom åren samarbetat med många famtastiska musiker: Moa Lönnquist, Ubbe Hed , Richard Krantz, Christofer Schultz,Staffan Hellstrand, Micael Zingmark, Örjan Högberg, Janne Ricknell, Sofia Westlin, Olle Nyberg m fl. 

Våren 2020 släpptes Om allting går åt helvete så ska du inte följa med. PÅ vinyl och CD.

Diskografi
 
Album

Rum för Romantiker - 2005
Vackra Tvivlares Bar - 2008
Hunden heter Happy - 2010
Sånger för levande och döda -2012
Du duger-2016  

Singlar
 
En dans med dig - 2008
Andetag- 2008
I ett ljummet sommarregn - 2010
Vit Mercedes - 2010
(med Staffan Hellstrand)
Lördag kväll-2012
Tid för fotboll/Time for football - 2014
(med Caroline af Ugglas)
Du duger -2016
Samma stjärna -2017
Vit Fjäder- 2018

Texter
Markus Berjlund har skrivit närmare 200 låtar. Texterna till några av dem läggs upp här.